Hållbarhetskomponenter
Bergs har en stark finansiell ställning
Ekonomisk tillväxt skapar finansiella förutsättningar för att uppnå samtliga hållbarhetsmål. Detta uttrycks i SDG 8 (Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt) samt SDG 9 (Hållbar industri, innovationer och infrastruktur). Denna hållbarhetskomponent behandlas utförligt i avsnittet on företagets affärsstrategi.
Arbetet under året
Årets ekonomiska utfall påverkades av en svagare marknad, fram för allt inom gör-det-själv sektorn, där Bergs dotterbolag levererar träskyddat virke samt konstruktionsvirke för byggnation och renovering. Efterfrågan har fortsatt varit god för specialtillverkade fönster och dörrar samt för pelletsverksamheten, som producerat i 3-skift en stor del av året, med gott resultat till följd.
Tydliga mål för råvara
Bergs är en stor aktör på den europeiska trävarumarknaden och tar ansvar för att virket kommer från hållbart skötta skogar. Företagets mål är att år 2025 ska minst 82 procent av virkesråvaran vara certifierat inom ett av de två etablerade programmen, FSC® C106624 (Forest Stewardship Council®) eller PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification). Dessa system verifierar skogsägarens ansvarstagande för sociala och miljörelaterade värden. Ansvarsfullt skogsbruk kopplar till flertalet av de 17 hållbarhetsmålen, vilket visas i Förenta Nationernas Skogsstrategi från 2017. Väl genomförd skogsskötsel och väl utförda skogsavverkningar är särskilt relevant för SDG 15 (Ekosystem och biologisk mångfald) och, mer indirekt, för SDG 14 (Hav och vattenresurser)
Arbetet under året
Strategin inom Bergs är att successivt öka andelen förädling. Det innebär även att dotterbolagen även blir beroende av andra råvaror än trä. Glas, aluminium, keramik utgör allt större del av värdekedjan, varför dessa produkter och leverantörer kartläggs utifrån kraven i koncernens hållbarhetsstrategi. T ex prioriteras köp av fönsterglas producerat från återvunnet glas, där koncernens leverantörer i dagsläget ligger på en återvinningsgrad på mellan 25–40% Bergs redovisar i år även Controlled Wood då det ger ett mer rättvisande utfall relaterat till den produktion som bedrivs vid åtta dotterbolag.
Mot måluppfyllelse
En av de största utmaningarna för vårt samhälle är att drastiskt minska människans påverkan på det globala klimatet. Bland annat skogsnäringen har en viktig roll i klimatarbetet genom att möjliggöra en cirkulär bioekonomi vilket kan reducera vårt beroende av fossila bränslen. Välskötta skogar tar upp och lagrar mycket kol från atmosfären. Dessutom ersätter förnybara skogsprodukter material och energi som är baserade på fossil energi. Träbyggande är särskilt effektivt för en övergång till ett mer fossilfritt samhälle och Bergs levererar därmed en betydande klimatnytta. Klimatsmarta produkter av trä och bioenergi är direkt relaterade till SDG 13 (Bekämpa klimatförändringarna) och SDG 7 (Hållbar energi för alla). Samtidigt måste även skogsnäringen minska sina egna fossila utsläpp, både som en klimatåtgärd som sådan, men också för att vara en konsekvent och trovärdig leverantör av klimatpositiva produkter. Bergs har antagit två mål – dels att helt eliminera de egna fossila utsläppen i verksamheten till år 2030, dels att halvera 2020 års utsläpp från upphandlade transporter till år 2030.
Arbetet under året
Uppföljning påvisar klara förbättringar och att många verksamheter har ett slutet system där beroendet av fossila bränslen gradvis minskar. Satsning på solceller bidrar också.
Utmaningar med nya material
Ett högt utbyte av värdefulla råvaror och minimerad påverkad på omgivande miljö är en viktig faktor i hållbarhetsarbetet. Ett högt utbyte är önskvärt både ur ett samhällsperspektiv då vi måste se över hur våra konsumtionsmönster påverkar klimat och naturmiljö, men också för företagets finansiella avkastning. Relevanta SDGs är SDG 12 (Hållbar konsumtion och produktion) samt SDG 6 (Rent vatten och sanitet). Som hållbarhetsmål för företaget har satts att virkesspillet ska vara noll år 2022. Läckage av potentiellt skadliga kemikalier till grundvattnet ska elimineras till år 2025.
Arbetet under året
Måluppfyllelse har uppnåtts beträffande Noll virkesspill samt Noll förorening av grundvatten. Den övervägande insatsvaran för Bergs är certifierad träråvara från hållbart brukade skogar. I takt med att vidareförädling inom koncernen ökar, innebär det att andelen glas, stål, beslag och färg samt isolering gradvis ökar.
Framsteg inom säkerhetsarbetet
Säkra och jämställda arbetsplatser är en viktig komponent för företagets hållbarhet. Lagstiftning lägger grunden för att säkerställa goda arbetsförhållanden för alla anställda. Därutöver kan glädje, produktivitet och innovation stimuleras när arbetssituationen är inspirerande och engagerande. SDG 3 (Hälsa och välbefinnande) samt SDG 5 (Jämställdhet) är centrala här. Arbetsplatsolyckor är alltid ett misslyckande för företaget och dess ledning. Även med höga ambitioner och rigorösa säkerhetsföreskrifter inträffar tyvärr ändå olyckor. Uppföljning av arbetsplatsolyckor är viktigt och motiverar ett eget hållbarhetsmål – att halvera antalet arbetsplatsolyckor (Lost Time Accidents, LTA) från år 2020 till år 2025.
Arbetet under året
Minst två skyddskommitté/hållbarhetskommittémöten på varje enhet.
- 176 inrapporterade händelser 2022
- Årlig genomgång av OSA o SAM för samtliga svenska enheter 1 ggr/ år
- Yttre miljöronder med riskanalys för samtliga svenska enheter 1 ggr/ år
Alla anställda vid Bitus har genomgått utbildning Säkra sågverk 2022. Målet för jämställda arbetsplatser har uppdaterats till att uttryckas som Säkra, jämställda och rättvisa arbetsplatser. Givet ett historiskt arv är det inte realistiskt att enbart hålla fast vid ett mål som inte är rimligt att kunna uppnå.
Lokala värdekedjor
Bergs produktionsenheter i Sverige, Polen, Estland och Lettland är lokaliserade på landsbygden. Dessa regioner påverkas negativt på olika sätt genom avfolkning, låga investeringar i samhällsservice och minskande arbetstillfällen i den privata sektorn. Lokalt verksamma företag som Bergs fyller en viktig funktion i lokalsamhället, inte bara som arbetsgivare utan även genom lokal upphandling av produkter och tjänster. Dessutom ger inköp från underleverantörer i närområdet ett kapitalinflöde till den lokala ekonomin. Omvänt gäller att ett vitalt lokalsamhälle är en förutsättning för rekrytering och upprätthållande av kompetens hos företaget. Det finns alltså ömsesidiga nyttor mellan företaget och lokalsamhället, vilket relaterar till SDG 11 (Hållbara städer och samhällen). Dessutom fångas SDG 10 (Minskad ojämlikhet) in med avseende på att minska klyftor mellan storstad och landsbygd. För denna komponent har inget kvantifierat hållbarhetsmål definierats.
Arbetet under året
Genom förvärvet av fönster- och dörrföretaget Pinus i Polen har ett nytt arbetsställe tillkommit. Anskaffning av insatsvaror ska i möjligaste mån ske i geografisk närhet för att minimera transporter. Kvalitet och pris måste samverka.
Kraven ökar med växande koncern
Bergs hållbarhetsstrategi täcker in olika perspektiv som både vi och våra intressenter påverkar och kan påverka. Denna strategi för företaget överensstämmer till fullo med ambitionen att verka för hållbar utveckling, definierat av Agenda 2030 med dess 17 hållbarhetsmål. Med detta inkluderas även aspekter relaterat till fattigdom, mänskliga rättigheter, matsäkerhet, utbildning, fred och inkluderande samhällen, samt partnerskap i företagets hållbarhetsstrategi. Ett hållbarhetsmål har satts till att alla anställda ska genomgå utblidning med avseende på värdegrund och etik samt företagets hållbarhetsarbete till år 2023.
Arbetet under året
En koncerngemensam Code of Conduct har formulerats och antagits. Koden finns översatt till sex språk och informationsinsatser ska ske på samtliga arbetsställen. En Whisthle-blowingtjänst har etablerats för att kunna fånga upp otillbörligt eller olagligt beteende. Mer information om koden och Whistleblowing finns på koncernens webbplats Arbete med att implementera koncernens Code of conduct mot strategiska leverantörer har påbörjats.