Värdeskapande i Bergs
Vad gör Bergs?
Bergs affärsidé är att äga och utveckla företag som producerar och säljer förädlade träprodukter till krävande kunder på utvalda marknader.
Koncernen består av åtta dotterbolag i fem länder, tio tillverkningsenheter, ca 50 showrooms samt ett 29% ägande i ett utvecklingsbolag, Wood Tube.
Bolaget har ca 1 500 medarbetare.
Kunderbjudande
Bergs olika dotterbolag tillhandahåller högkvalitativa träprodukter till krävande kunder i huvudsak inom Europa. Kunder utgörs av bygghandel, industriföretag och privatpersoner som bygger utvecklar eller renoverar fastigheter eller andra träkonstruktioner. En stor del av produktionen utgörs av specialbeställda fönster och dörrar.
Lång livslängd
De flesta av koncernens produkter är konstruerade och tillverkade för att hålla under mycket lång tid.
Fördelaktig substitution
Produkter från koncernens bolag har ofta egenskaper som gör att de kan ersätta alternativa produkter av stål eller betong. Det innebär att CO2 lagras i träet så länge som konstruktionen finns kvar. Cirka 70 procent av koncernens leveranser har sitt ursprung från ansvarsfullt brukade skogar i Östersjöområdet. Under 2022 har leveranser från Ryssland och Belarus upphört på grund av sanktioner. Det har inneburit att dessa volymer nu primärt upphandlas från Lettland, Estland och Sverige.
Hållbarhet i leverantörskedjan
Bergs olika leverantörer har en viktig roll i värdekedjan. Som betydande beställare av insatsvaror till den egna produktionen samt olika tjänster, har Bergs både ett ansvar och möjlighet att ställa krav relaterat till hållbarhet. Exempelvis uppmanas leverantörer att följa bolagets uppförandekod. Koncernen och de olika dotterbolagen eftersträvar nära och långsiktiga samarbeten med affärspartners för att tillsammans främja hållbarhet genom hela värdekedjan. Under 2023 kommer Bergs att utveckla arbetet med de olika leverantörskedjorna i syfte att erhålla skriftliga åtaganden från strategiska leverantörer avseende koncernens Uppförandekod. Underleverantörer till Bergs är en kombination av privata och statliga skogsägare samt råvaruagenter som försörjer koncernens sågverk, träskyddsanläggningar, pelletsfabriker samt övrig råvara för tillverkningen av fönster, dörrar, hus och trädgårdsprodukter. Från dessa olika leverantörer köper Bergs dotterbolag sammantaget varor och tjänster till ett värde av 2 500 Mkr. Det fördelar sig i volym enligt följande:
Omsatta volymer 2022 (föregående år inom parentes)
- Trä: 614 373 m³fub) (776 310 m³fub) (rundved)
- Trä: 327 897 m3sv (429 820 m3sv) (sågat/hyvlat)
- Sågspån: 124 218 MWh (81 605 MWh)
- Kutterspån: 35 917 (37 657) (Torrton)
- Övrigt: 1 776 (1 990 ton) (Isolering, plast, stål/ aluminium / färg och kemikalier/
- Diesel: 1 166 142 liter. 130 172 liter av dessa är inköpt som fossilfrit (1 409 029 liter, 254 892 liter av dessa är inköpt som fossilfritt)
- El förbrukning: 46 349 348 kWh. 29 795 767 kWh är inköpt som fossilfritt. (49 234 512 kWh 29 650 507 kWh är inköpt som fossilfritt)
Sågade trävaror
Sågverksverksamhet förutsätter tillgång till skog och ett långsiktigt hållbart skogsbruk. Skog som levererar träd för vidarebearbetning har ofta röjts, gallrats och gödslats under trädets livscykel som uppgår till mellan 70–90 år beroende på geografisk placering och lokal bonitet. Bergs köper i huvudsak rundvirke från skogar vars skogsbruk är certifierat enligt FSC® C106624 eller PEFC. Se även Bergs mål beträffande ansvarsfull råvaruförsörjning. Bergs köper i allt väsentligt furu och gran från skogar i Östersjöområdet. Efter skörd transporteras träden till sågverket där de kan bearbetas vidare.
Vid sågverket sågas träden till plankor och bräder i olika storlekar och dimensioner och även tillkommande moment som hyvling och dimensionsanpassning. Efter sågning är det vanligt att trävaror torkas för att minska risken för krympning och deformering.
Efter bearbetning transporteras den färdiga produkten till slutkunder eller återförsäljare såsom bygghandeln. Sågade trävaror används därefter för olika typer av tillämpningar, som hus, möbler, golv, staket eller trädgårdsdekorationer. Biprodukter som flis och spån säljs vidare till massa- och pappersindustrin och till energiproduktion.
Miljöpåverkan sker främst i samband med transporter. Råvaran är förnybar och produkterna ingår i ett cirkulärt kretslopp.
Träskydd
Insatsvaran för träskyddsverksamheten är sågad trävara. För att öka livslängden och för att förbättra egenskaper finns olika metoder av skydd mot t ex röta och insekter. Trä kan upphettas i en värmebehandling för att på så vis uppnå önskade egenskaper. En annan metod består i impregnering i vakuum under värme där impregneringsvätska tillförs som och fördelas i virket och ger träet förbättrade egenskaper. Linoljebehandling innebär att trä kokas efter impregnering i linolja för att få ett ännu bättre skydd samt en tilltalande färg. Efter impregnering torkas träet för att få bort överflödig fukt och bli snickeri-klart. Impregnerat trä kan behöva bearbetas ytterligare efter torkning, till exempel genom hyvling, slipning, fräsning eller målning.
Efter bearbetning förvaras och transporteras det impregnerade träet till kunder eller andra försäljningsställen såsom bygghandeln eller till större projekt och byggföretag.
Impregnerat trä används sedan av slutkunder för att bygga olika typer av konstruktioner såsom hus, staket, utemöbler, trädgårdsdekorationer eller altaner. Produkter med träskydd klarar krävande miljöer och har mycket lång livstid samt är baserade på en förnybar råvara.
Bergs dotterbolag efterlever samtliga krav och regler kopplat till produktion av industriellt träskydd.
Fönster
Ett specialbeställt fönster består av en kombination av trä, glas, aluminium/stål. (schematiskt 30/40/30) För träråvara finns etablerade inköpsrutiner och ett övergripande koncernmål om att 80 procent ska utgöras av certifierat trä. Motsvarande mål finns inte för glas och stål, men andelen återvunnet glas ska vara mesta möjliga, givet hänsyn till produktegenskaperna, samt att avstånd till tillverkare ska vara kort för att minimera transportberoende. Från och med 2022 samlas leverantörsdata in även avseende glas.
Andelen återvunnet glas ligger mellan 25–40%